Cambridge Assessment

We were appointed to design the new headquarters for Cambridge Assessment in 2013, following a limited competition. Established over 150 years ago, Cambridge Assessment operates and manages the University of Cambridge three exam boards and carries out academic and operational research on assessment in education.

The development provides approximately 350,000ft² (NIA) of new office and amenity space for 3000 people with 1325 bicycle spaces. Our vision was to create an inspiring new group of connected buildings, ranging from four to five storeys in height. These are shallow plan depth fingers set around raised landscaped podia with a central arrival court and garden. The main façades are formed of horizontal bands of handset brickwork in lime mortar, combined with light coloured self-finished precast concrete elements, and include a visual arts intervention by Vong Phaophanit and Claire Oboussier.

A taller tower is located along the railway, marking the site when viewed from the railway and busway approach into Cambridge station. The tower is scaled to the local context and will not compete with the existing taller landmark buildings in Cambridge. The building will be highly sustainable and is targeting a DEC A rating when in occupation.

Click any image to view slideshow.

Cambridge Assessment
Cambridge Assessment
Cambridge Assessment